Perjantai-iltapäivänä lähdimme kohti Hämeenlinnaa. Mukaan lähti siis Brandy ja Ruuti. B harkkaisi möllirymässä ja R kisaavien ryhmässä. Odotin innolla tulevaa leiriä. Perjantaina ilma oli helteinen, mutta onneksi viikonlopuksi oli luvattu viilempää säätä.

Perille päästyämme saimme koirien kanssa majoittua retkeilymajaan. Onneksi saimme oman huoneen, koska oli hieman stressannut, kuinka nuo tulevat toimeen vieraiden koirien kanssa. B on yleensä ihan ok, vaikka majoittuisikin jonkun muun kanssa, mutta Ruutista en mene takuuseen kuinka se tykkää. Kilttihän se on, mutta noilla on kuitenkin tapana vahtia sitä omaa aluetta, kuten autoa tai häkkiä. Onneksi nuo koirat ovat tottuneet matkustamiseen ja yöpymiseen vieraissa paikoissa. Koirat osasivat rauhoittua huoneessa eikä mekastaneet yms. Uskallankin jättää ne aina vapaaksi huoneseen, kun ne eivät todellakaan siellä mitään tee. :)

PERJANTAI

Aloitimme leirin Julia Kärnän luennolla, jonka aiheena oli kisajännitys ja mentaalivalmennus. Aihe oli ennestään tuttu, mutta kertaus on opintojen äiti. :) Tämän jälkeen jokaisella ryhmällä oli yhdet treenit. Ruutin kanssa aloitimme Anna Heinosen koulutuksessa. Kuvittelin radan olevan helppo, joka kostautui yleisellä sähellyksellä kun en ohjannut koiraa kunnolla. Anna neuvoi minua alkaa treenaamaan kontaktit kuntoon. Ehkä sitten joskus kun kepit on saatu harkattua. :)

Ykköskenttä ja huippukevyet esteet!

 

Kakkoskenttä

Brandyn kanssa kävimme Heidi Attolan möllikoulutuksessa. Teimme usean helpon radanpätkän. Brandy oli innokas ja irtosi hienosti. Heidi kannusti minua luottamaan koiraani. B on välillä tosi tuulella käyvä, sen kanssa ei koskaan tiedä mitä se tekee vai tekeekö mitään. :) Nyt se teki töitä hienosti, vaikka muutaman kerran kävi kokeilemassa palkkapurkilla jos sieltä jotain saisi. 

Illalla koirat pääsivät jäähdyttelemään järveen. Kävimme myös lenkillä kauniilla luontopolulla. Illalla uni maistuikin jo hyvin. :)

LAUANTAI

Aamusta pääsimme Ruutin kanssa Rauni Virran oppeihin. Harjoittelimme ennakoivaa ohjausta. Keskityimme miettimään koiran kulkulinjoja radalla, omaa liikkumista ja käsien käyttöä. Rauno selitti hyvin, kuinka liike on tärkein koiraa ohjaava tekijä radalla ja kuinka käsien käytöllä usein koira irtoaa liikaa tai liian vähän. Oli upeaa huomata kahden toiston jälkeen, että R tekee kauniit, pienet kaarteet kun ohjaan kädet lähellä vartaloa, kun aiemmin minulla oli tapana käyttää liikaa käsiä, jolloin se myös irtosi tosi kauas! Treenit oli tosi hyvät ja mielenkiintoiset. Sai paljon ajattelemisen aihetta.

Brandyn kanssa teimme samaa rataa kuin R edellisenä päivänä Annan koulutuksessa. Rataa oli hieman helpotettu möllikoirille ja teimme sitä osissa. Brandy meni ihan hienosti kaikki esteet, jopa kepit. Neuvot Annalta oli samat kuin Ruulla: kontaktit kuntoon! B tykkäsi pöydästä kovasti. :) Lopulta koira väsyikin monesta toistosta.

Päivällä oli ratamestarikurssilaisten järjestämät möllikisat, johon oli tarkoitus osallistua sekä Ruun että Been kanssa. Lopulta kävimme tekemässä vain Ruutin kanssa hyppy- ja agiradan, Brandy oli sen verran väsyneen oloinen, etten sitä viitsinyt viedä. Meillä radat eivät menneet kovin hyvin. Itseä väsytti ihan kamalasti ja toisaalta myös ärsytti kun kisan järjestelyt olivat aivan surkeat. Aikataulut venyivät hirveästi eikä kukaan informoinut mitään. Kenelläkään ei ollut tietoa kuinka kauan mikäkin kestää ja onko meillä iltapäivän treenejä ja jos on niin koska... Itse ainakin olisin mieluummin treenannut kuin kisannut.

Lopulta kahden tunnin aikataulujen venymisen jälkeen meillä oli Brandyn kanssa Raunon treenit. Harjoittelimme muutaman esteen avulla samaa ennakoivaa ohjaamista. Brandy meni tosi hienosti ja Rauno kannusti minua viemään rohkeammin koiraani. Brandy vaatii paljon tsemppiä, jotta se tekee täysillä sen mitä siltä vaatii.

Kävimme vielä Ruutin kanssa Heidi Attolan ja Malla Laapotin hyppytekniikkakoulutuksessa. Olinkin jo pitkään halunnut saada jonkun ulkopuolisien ihmisen mielipiteen Ruun hyppytekniikasta. Heidi sanoikin sen hyppäävän täysin etupainoisesti ja takaosaansa se ei osaa käyttää. Lääkkeenä tähän on okseriharkat, joita meidän tulee ahkerasti tehdä. Onneksi Ruulla ei ole teknisesti muuten mitään ongelmia, mutta haluan ennaltaehkäistä ne. Brandynkin kanssa olisin halunnut käydä tekemässä hyppytekniikkaharkkoja ja saamassa mielipiteitä sen edistymisestä, kun kerran ollaan koko kevät ahkerasti harkattu. Valitettavasti emme ehtineet sinne... :(

Ruuti tauolla

Illalla koirat pääsivät taas lenkkeilemään. Me ihmiset kävimme saunomassa ja uimassa. Istuimme iltaa terassilla ja kävin paistamassa jopa yhden makkaran. Yöllä ukkosti, joten ei oikein saanut nukuttua...

SUNNUNTAI

Aamulla mulla oli kauhea päänsärky, joka varmasti johtui kamalasta väsymyksestä. Ei se mitään, kohti treenejä Ruutin kanssa, jotka koulutti Leena Rantamäki-Lahtinen. Leena kehui paljon Ruutia, että se menee hienosti ja irtoaa nätisti. Kepeillä tahtoi olla hieman ongelmia kun sillä alkoi jo olla väsymystä, mutta toistojen kautta saatiin onnistumisia. Ruu oli kuitenkin tosi hyvin kuulolla ja muuten jaksoi suorittaa rataa hyvin.

Brandyn kanssa pääsimme taas Raunon koulutettavaksi. Harjoittelimme vieläkin ennakoivaa ohjausta. Minä tajusin tuon tunnin aikana, kuinka tärkeää ohjauksen loppuun vieminen oikein on. Valssatessakin tulee oikeasti tehdä käden liikkeet loppuun asti, jotta koira ymmärtää suunnan vaihtuvan. Brandykin alkoi tekemään huippuhienot tiukat kaarrokset. Vau! Lisäksi Rauno neuvoi minua tekemään Brandyn kanssa kujakeppejä, jotta se saisi lisää nopeutta niihin.

Päivällä kuuntelimme luennon agilitykoiran palkitsemisesta ja rankaisemisesta. Tämä luento vain vahvisti ajatustani siitä, kuinka tärkeää oikea-aikainen palkkaus on ja kuinka tärkeää koiralle on kertoa oikea-aikaisesti kun se tekee jotain väärin.

Ostin Raunolta huippuhienot agilityyn suunnitellut kengät! Normaalihinta on 90 e, mutta leirillä saimme ne 70 eurolla. Niissä on useita pieniä nappuloita/piikkejä pohjassa. Kengät on tarkoitettu käytettäväksi niin nurmella kuin hiekalla, soralla, kivituhkalla, maastossa. Ne ei jäädy pakkasella. Ne on tosi hyvät jalassa ja niissä on ihan huippuhyvä pito jopa äkkijarrutuksessa. Kyllä olen onnellinen uusista kengistä!

B ja kengät

Iltapäivällä teimme Anna Heinosen kanssa rataa. Ruuti oli taas huippuhieno, ohjautui kauniisti ja irtosi tosi hyvin. Rata oli tosi kiva, pääsi tekemään erilaisia ohjaustapoja ja kokeilemaan kuinka koira kulkee parhaiten. Taas tuli todistettua se, että suoralta kepeille meneminen on Ruulle vaikeaa: se ei osaa itse jarruttaa vauhtia ja yrittää tehdä sisäänmenon kakkosvälistä. Minun täytyy muistaa sitä jarruttaa, muuten käy huonosti. Ehkä se oppii vielä ajan kanssa jarruttamaan itse.

Viimeisenä oltiin Brandyn kanssa Leenan koulutettavana. Pääsimme viimein tekemään kokonaista rataa. Vieras rengas oli liian vaikea osana rataa, mutta yksittäin se meni hienosti. Brandy oli ihan kuuliainen ja innokas vaikka teimmekin kokonaisen radan, mutta selvää väsymistä oli jo. Se ei ollut niin vauhdikas, mitä se oli ollut viikonlopun aikana, mutta hienosti se jaksoi radan mennä loppuun. Leena kehuikin, että Brandy on tosi kiva koira siitä, että se tekee harjoituksen vaikkei millään jaksaisi enää.

Brandy katselee kun olen tutustumassa rataan.

 

B ja minä harkkaamassa

 

Palkkaa

Tähän viikonloppu päättyikin. Koirat ja minä olimme tosi väsyneitä, mutta pää on täynnä uusia ideoita ja ajatuksia. En maltakaan odottaa, että pääsen hyödyntämään uusia opittuja asioita. :)

Lopuksi vielä Brandystä kuvia:

Köllöttelyä treenien jälkeen

 

"Minua väsyttää!"