Ajoimme taas aikaisin tiistaiaamuna Agilityakatemian hallille Juha Oreniuksen treeneihin. Meillä oli taas todella pitkä rata harjoituksena ja minä ajattelin, ettei siitä tule taas mitään. Tunnistin kuitenkin erilaisia ohjausharkkoja erilaisissa kohdissa rataa, mitä Juha oli suunnitellut meille. Tällä kertaa harjoittelimme kerrostamista (esteeltä 6 esteelle 7, jättäen pituuden väliin), takaakiertoa (esteet 3, 5, 10, 19), valssin ajoitusta (esteet 10 ja 12 & 13 välillä), puolivalssia (esteiden 15 ja 16 välillä) ja päällejuoksua (esteet 22-25). Ohessa on piirtämäni rata harjoituksesta, aika karu kuva. Etäisyydet on ihan miten sattuu, mutta näkeepä ainakin estejärjestyksen...


Ensin  harjoittelimme Ruutin kanssa. Alku meni ihan ok, ohjasin ensiksi koiraa siten, että menin 2. hypyn taakse, ettei Ruuti bongaisi A:ta tai putkea, vein puolivalssilla kolmoselle, takaakierto neloselle ja sylkkärillä vitoselle ja kerrostaminen siten, että pituus jäi minun ja koiran väliin koiran mennessä putkeen. Tämä meni muuten ihan hienosti, mutta sylkkäri ei oikein onnistunut, teimme ihan turhaa mutkaa, jolloin tulee lisää aikaa, mistä tietysti Juha huomautti. Juha ihmetteli tuota sylkkärin käyttöä ja neuvoi minua tekemään takaaleikkauksen vitoselle, jolloin pääsen paremmin ohjaamaan koiraa suoraan hypylle. En ollut tullut ikinä ajatelleeksikaan tätä. No, toinen kerta tehtiin muuten, samoin, mutta takaaleikkauksen sylkkärin kohdalla. Ruuti lähti hienosti hypylle, mistä olin aika yllättynyt. Tosin lopulta jäin liikaa koirasta jälkeen enkä ehtinyt kunnolla heittää koiraa muurin yli, jotta kerrostaminen olisi onnistunut. Juha sanoikin, että ei ollut tässä kohtaa tarkoitus kerrostaa, mutta kun kerran aloimme harjoittelemaan sitä niin tehdään nyt loppuun asti. Juha neuvoi minua ohjaamaan koiraa mieluummin hyppyjuen toiselta puolelta, eli jään 1. ja 2. hypyn väliin, ohjaan kolmoselle takaakierrolla, vedän neloselle ja vitonen taas takaakierrolle, jotta saan kutoselle ja seiskalle etumatkaa, jolloin ehdin hyvin heittää koiran muurille ja kerrostaa pituuden. Tämä toimi todella hyvin, Ruuti ei edes ajatellut A-estettä tai putkea vaan eteni kauniisti ohjauksen mukaan.

Pientä sössimistä oli taas kympillä. En tajunnut olevani koiran tiellä, jolloin se näkee tuon toisen hypyn. Haltuunotolla ennen takaakiertoa ohjaus onnistui. Olin todella tyytyväinen kun sain valssit kympin ja kahdentoista jälkeen ajoitettua tosi hyvin! :) Seuraava ongelmakohta oli 15. ja 16. välillä puolivalssi. Ärsytti kun se pitäisi olla meille helppoa, mutta välit oli normaalia suuremmat, jolloin en jostain syystä vienyt ohjausta loppuun saakka. Juha painottikin, että minun täytyy muistaa ohjata koko ajan skarpisti, muuten koira päättää itse, mihin menee seuraavaksi. Lopulta sekin kohta meni ihan hyvin.

Kepit tuotti meille hieman ongelmia, koska jos halusin ehtiä tekemään päällejuoksua hypyillä pituuden jälkeen, minun tuli olla reilusti edellä eli pystyä irtoamaan keiltä ja jättää koira pujottelemaan itsenäisesti. No eihän Ruutille ole vielä tuota opetettu! Vähän taas ärsytti kun olen hienosti opettanut sen irtoamaan kepeille ja pujottelemaan itsenäisesti siten, että jättäydyn taakse, mutta sivusuunnassa irtoamista ei olla harjoiteltu. Tämän takia emme harkanneet keppejä ollenkaan treenien aikana vaan saimme sen sitten kotiläksyksi... Päällejuoksua en ollut koskaan harkannut Ruutin kanssa. Käytin lelua täsmäpalkkana eli aina hypyn jälkeen koira sai palkan. Lopulta sain vietyä Ruutia hienosti nuo aidat kun harjoiteltiin yksi hyppy kerrallaan. Ruuti kyllästyi hieman leluun noiden toistojen aikana, mutta olen kuitenkin positiivisesti yllättynyt, että se jaksoi kuitenkin työskennellä sille. Ja lelun jälkeen ruokkapalkka maistui taas paljon paremmin!

Treenit menivät hienosti, koira jaksoi hyvin useat toistot. Sain taas paljon uusia ajatuksia ja todellakin kotiläksynä harjoitella ensiksi kujien kanssa ja sitten ilman kujai keppejä, jotta koira pystyisi pujottelemaan mahdollisimman itsenäisesti. :)

Mietintätauko

Pohdimme päällejuoksua

Kepit

Hullu kiire ehtiä tekemään päällejuoksu pituuden jälkeen

Seuraavaksi oli Brandy vuorossa. Brandy oli todella paljon innostuneempi treenaamaan mitä se viime kerralla oli. Hypyt oli 50 senttisiä eli ei mitään ihan matalia ja koira juoksi ja oli innokas. Tosin radalla pääsi koko ajan liikkumaan eikä ollut mitään kovin ihmeellisiä kieputuksia, joka sopii paremmin sekä minulle että Brandylle. :) Koko ajanhan minä olin edellä ja jouduin vedättämään koiraa, mutta intoa oli huomattavasti paljin enemmän kuin aiemmin. Alku meni hienosti, Brandy osaa kauniisti takaakierrot. Muuri oli täyskokoinen, jolla Brandy hieman himmasi vauhtia. Tämän takia otettiin palkalle lähetysharjoituksia muutamaan kertaan ensiksi parin esteen takaa ja sitten ihan alusta asti, jotta koiralle tulisi enemmän estehakuisuutta. Johan tuli draivia lisää! Brandyä oli helppoa ohjata, koska olin harjoitellut jo Ruutin kanssa tätä rataa. Hypyn 13. jälkeen kun piti mennä A:lle, Brandy teki joka kerta todella suuren mutkan. Laitoimme 13.  hypyn siivekkeen viereen palkan odottamaan ja suhautuksella merkkasin hypyn kohdalla, että nyt pitäisi kääntyä tiukasti. Koira oppi tosi nopeasti, että tässä kohtaa kannattaa kääntyä tiukasti, koska palkka odottaa tuolla. Seuraava ongelma oli taas se puolivalssi... :( Jotenkin ohjasin taas liian lepsusti, mutta tarkemmalla ohjauksella koira alkoi kulkemaan paremmin. Renkaalla muuten Bradylle täytyi laittaa verkkoa ja siivekettä avuksi kun yritti taas hypätä sivusta. Tosin rengas oli taas ihan erinäköinen mihin on totuttu. Mun täytyy nyt ensi harkkakerralla vaikka naksutella irtoamista renkaalle.

Brandyn harkat sujuivat ihan mallikkaasti. Useat toistot tahtoivat väsyttää koiran, mutta Brandy oli ihan hyvillä mielin, kun muistin antaa vielä autolla palkan. Käytin paljon palkkakuppia treeneissä palkkaamiseen. Jonkin verran se tänään taas vei keskittymistä, se vetää hirveästi puoleensa, mutta kun itse tiukasti ja samalla kannustavasti vien koiraa eteenpäin niin kyllä se esteet oikeassa järjestyksessä suorittaa. :)

Alusta kontaktilla apuna

Keskustellaan Brandyn kanssa siitä, että jaksetaanko jatkaa. :)